Великий інтерес до козацького руху спонукав Степана Семеновича Семенюка з села Кульчини глибше вивчати цю тему, а відтак і створити в селі козацький осередок. Його захоплення поділяють вже понад півсотні жителів Кульчинів і ближніх сіл. Задум про створення козацького полку на Красилівщині — сповнений бажанням наповнити життя сільських жителів цікавим змістом, активізувати людей. Ми вже згадували в одній із публікацій про те, як жителі Кульчинів взялися створювати свій козацький центр, де б і дорослі, і діти змогли займатися спортом, брати участь у художній самодіяльності, спілкуватися, відпочивати і пізнавати нове.

Занедбаний поверх колишнього універмагу нині не впізнати. Тут справжньою толокою провели добротний ремонт, вивезли купи сміття, підвели електропостачання, замінили завдяки благодійникам вікна. А Красилівська міська рада допомогла придбати лінолеум, тренажери, боксерську грушу, рукавиці, гантелі, більярдний стіл. Своїми силами змайстрували турнік, гімнастичну драбину, встановили тенісний стіл.
– Ми хочемо, щоб якомога більше дітей, молодих людей займалися фізкультурою, спортом, і щоб збагачувалися духовно, — розповідає Степан Семенович.
А за культурний напрям діяльності козацького осередку відповідає Ольга Василівна Семенюк, колишній працівник культури і дружина полковника українського козацтва.
– Наш задум знаходить позитивні відгуки. Дуже зворушливим, по-сімейному теплим були вечори на честь українських жінок, Дня матері. Збиралося багато людей, бо такі заходи для них і справді цікаві. Обов’язково проведемо святковий концерт, організуємо чудовий відпочинок до Дня українського козацтва. Переконана, цей захід буде також дуже цікавим і пам’ятним, — говорить Ольга Семенюк.
Варто додати, що в козацькому строю Красилівщини немало жінок, яких урочисто посвячують у «Берегині». До них віднедавна належить і Красилівський міський голова Ніла Островська.
– Дуже сподіваюся, що активна позиція усіх, хто долучився до козацтва, сприятиме зростанню нашої організації, — каже Степан Семенович, — буде прикладом, як змістовно і з користю проводити час, бути ближчими одне до одного, жити потребами своєї громади. Ми плануємо укладати меморандум про спів­працю з усіма громадами Красилівщини, щоб наш козацький рух поширювався, міцнів, адже його ідея варта підтримки. Вдячний найближчому соратнику Олександру Процюку та його дружині Раїсі за велику підтримку, за розуміння, вдячний усім, хто готовий долучатися до козаків Красилівщини і працювати для кращих змін у рідному селі.
Родина Семенюків — давні друзі «Подільських вістей» і віддані читачі, що брали участь у розіграші газети. Приємно було вкотре зустрітися з постійним автором нашої добірки «Цілитель», вручити подарунок і поспілкуватися зі Степаном Семеновичем — ентузіастом, палким прихильником козацтва і його кращих традицій.