На пасіках Подільського лісового офісу тривають «весняні ревізії». Пасічники кажуть, що в цілому зима була сприятливою для лісових бджолиних сімейств.

Весняний етап догляду дуже важливий, адже від нього напряму залежить річна продуктивність бджіл. Зараз основне завдання полягає в тому, щоб вулики поповнилися молодими робочими комахами.
Ще у березні бджолярі оглянули вулики, склад сімей та наявність матки. Слабші родини об’єднали. Очистили «будиночки» від мертвих комах, провели заходи по боротьбі з кліщами. За потреби підгодовували бджіл спеціальним кормом та сиропом – усе задля гарного розвитку та зміцнення імунітету комах.
Зараз пасічники розширюють гнізда та додають до вуликів рамки. Таким чином слідкують за розплодом. Згодом бджолиним сім’ям ставитимуть корпус з вощиною.
Важливий аспект – вода. Часто, полетівши в пошуках води, бджоли гинуть. Тому треба ретельно слідкувати, щоб поїлки були заповнені. У спекотну погоду бджолина сім’я може випити 300-400 грамів води за день.
Виробництво меду – праця нелегка як для бджіл, так і для тих, хто за ними доглядає. Однак у цьому ланцюжку важливу роль відіграє і середовище, у якому господарюють бджоли. Наші пасіки встановлені посеред медоносних дерев, садів та лісового різнотрав’я. Щоб і бджолам було краще, і людям – смачніше та корисніше.
Завдяки вжитим заходам і теплій весні бджолярі вже починають заготовляти перший квітковий пилок. Якщо погода й надалі буде сприятливою, то цілющим нектаром з наших пасік можна буде поласувати вже в середині травня.
Минулоріч у філіях Подільського лісового офісу ДП «Ліси України» вдалося зібрати понад 11,5 тонни меду.