Ім’я адвоката, директора юридичної компанії «КДВ», доктора філософії в галузі права, члена Національної спілки журналістів України Дарини Кравчук нині добре знане не лише в Україні, а й далеко за її межами. За час своєї багаторічної юридичної практики вона надала кваліфіковану високопрофесійну допомогу сотням клієнтів, посприяла їм у розв’язанні багатьох складних проблем. У тому числі, й жителям Хмельниччини, звідки Дарина Василівна родом. До речі, її батько, Василь Кравчук, відомий на Поділлі аграрій, обирався депутатом Верховної Ради України VІ та VІІ скликань.

Після повномасштабного військового вторгнення росії в Україну в правників компанії, очолюваної Дариною Кравчук, додалося багато нових невідкладних клопотів. Ще б пак, адже сотні тисяч українців після ракетно-бомбових рашистських ударів по містах і селах України залишилися без даху над головою, вимушено поміняли місце проживання, позбулися роботи, майна, доступу до необхідних медичних засобів, дехто опинився на грані гуманітарної катастрофи. Здебільшого, саме з цією категорією наших співгромадян доводиться нині працювати Дарині Кравчук. Тож з нею наша розмова.
— Дарино Василівно, за якою правовою допомогою тепер найчастіше звертаються до професійного адвоката?
 — Попит на юридичні послуги зазнав кардинальних змін у порівнянні з довоєнним часом. Справді, зараз ми дуже багато допомагаємо тим, хто постраждав від війни. Щодня опрацьовуємо десятки таких звернень. Звертаються люди, які втратили своє житло, чиє житло зазнало суттєвих пошкоджень. Допомагаємо тим, хто зазнав шкоди, завданої здоров’ю або життю рідних.

Ті історії, які я чую від потерпілих українців, — вражають і наповнюють ще сильнішою ненавистю до ворога. Коли ти слухаєш історію жінки, на очах якої розстріляли її чоловіка, — то важко мислити просто юридичними оцінками та категоріями, оскільки емоції беруть гору, але ти розумієш, що маєш зробити все заради того, щоб ворог був покараний не лише на полі бою, але й поніс юридичну відповідальність за всі страшні злочини.
— Які шляхи є для відновлення прав тих осіб, які постраждали від війни?
— Якщо особа зазнала пошкодження чи втрати житла, звісно, що варто звертатися з заявами про завдану шкоду в порядку, встановленому державою: зараз розроблена досить зручна можливість заявити про шкоду в застосунку «ДІЯ». Наразі, ще відсутня повна процедура отримання такого відшкодування, а також методика оцінки завданої шкоди, але я впевнена, що наша держава зможе якісно забезпечити максимально співмірну та справедливу сатисфакцію.
Проте, вважаю, сьогодні найефективнішим заходом для відновлення порушених прав та отримання компенсації завданої шкоди є звернення до Європейського Суду з прав людини. Безумовно, що процес розгляду справи — тривалий та складний, але за справедливість потрібно боротися і ворог має нести відповідальність за свої незаконні дії, в тому числі й відповідальність майнового характеру. Саме такою роботою (підготовкою звернень до ЄСПЛ) ми нині займаємось найбільше.
— Чи складна процедура звернення до Європейського суду з прав людини? Які документи необхідно зібрати, що потрібно враховувати постраждалим особам, аби здобути перемогу в міжнародному суді?
— Перш за все, варто пам’ятати, що час звернення обмежений. У постраждалої особи є лише чотири місяці з дня, коли вона дізналася або могла дізнатися про завдану шкоду. На жаль, люди через серйозний стрес не завжди можуть швидко зреагувати і вкластись у цей строк. Тому є багато ситуацій, коли до нас приходять вже надто пізно. Наступне серйозне питання — це зібрання доказової бази. Тут робимо все можливе: проводимо опитування зі свідками, замовляємо оцінку про завдану шкоду, надаємо наявні фото та відео, матеріали зі ЗМІ. Дуже часто буває так, що в постраждалої особи всі документи втрачені або знищені. В таких випадках, звісно, роботи набагато більше, але, знову ж таки кожна ситуація — індивідуальна і докази про завдану шкоду — в кожного можуть бути різні.
— Чи завжди вдається вигравати суди, які стосуються трудових відносин, роботи малого бізнесу?
— Мабуть, немає такого адвоката, який би сказав, що він перемагає завжди, а якщо й знайдеться, то дуже сумніваюся в чесності його слів. Звісно, судові поразки бувають, але я з гордістю можу сказати, що відсоток виграних справ у нас дуже-дуже великий. Для мене особистим показником є те, що за комплексною оцінкою судових справ, в 2020 році я увійшла до ТОП 5 адвокатів України в номінації «цивільне право», а в 2021 році — у номінації «сімейне право».
Переконана, якщо звертатися за правовою допомогою до кваліфікованих правників і робити це вчасно, то шанси на перемогу дуже високі.
— Ваш центральний офіс розташований у Києві. Чи можуть жителі Хмельниччини, ваші земляки, звертатися за допомогою, чи можна її отримати в режимі онлайн, для кого вона є безоплатною?
— Звісно, можуть звертатися. Для мене завжди особливо приємно, коли можу допомогти хмельничанам. Це близькі по духу люди. Безоплатною правова допомога є для всіх, хто постраждав від війни. Я співпрацюю з багатьма проєктами, де адвокати об’єднуються не заради матеріальної вигоди, а заради спільної справи — захистити права наших українців.
Тому, всі, хто потребує юридичної підтримки і захисту, можуть писати на електронну адресу: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.. Ми завжди на зв’язку і з радістю прийдемо на допомогу.