Як би це дивно не виглядало, але саме пандемія коронавірусної  хвороби посприяла тому, що з’явилася можливість взяти участь у різних конференціях та семінарах, про які раніше й чути не доводилося. Так, про міжнародну науково-практичну конференцію вчених, аспірантів і студентів «Наукові здобутки у розв’язанні актуальних проблем виробництва та переробки сировини, стандартизації і безпеки продовольства», яка цього року проводилася уже вдесяте, вдалося дізнатися і подивитися доповіді через Інтернет тільки завдяки тому, що проводилася вона онлайн.

Звичайно, більшість виступів мали вузьке спеціалізоване спрямування, тому цікавили насамперед фахівців. А ось доповідь доктора економічних наук, професора кафедри менеджменту Національного університету харчових технологій Віктора Івановича Ємцева безпосередньо стосувалася життя українців і тому не могла не зацікавити. Тим більше, що пан професор наводив такі дані, про які до нього ні чути, ні читати не доводилося.
Та найбільше вразили цифри, пов’язані зі змінами купівельної спроможності гривні з часу грошової реформи, проведеної у вересні 1996 року. Взявши за основу той факт, що одразу після реформи гривня мала повноцінних 100 копійок, Віктор Іванович продемонстрував графік поступової втрати купівельної спроможності гривні, навівши відповідні аргументи. Так ось, за словами шановного професора, станом на 1 січня 2021 року та сама купівельна спроможність гривні становить лише… 3,6 копійки проти 100 копійок 1996 року. І за весь час існування нашої валюти тільки 2001-2002 років її купівельна спроможність залишалася на одному рівні. Але не було жодного року, протягом якого вона зросла б хоч на десяту чи соту частку…