Приклад цієї жінки вкотре переконує, що відкрити для себе світ захоплень ніколи не пізно. Ба, більше — ти можеш дарувати його іншим, приємно дивуючи, викликаючи потік позитивних емоцій. Так, як це було на виставці Ірини Жари, що відбулася в приміщенні Хмельницького обласного науково-методичного центру культури і мистецтва.

За фахом Ірина — лікар-офтальмолог, пластичний хірург. 26 років пропрацювала у Хмельницькому військовому шпиталі. Сьогодні — головний лікар Подільського центру зору та естетичної медицини. Чотири роки тому, коли Ірина почала водити на заняття живопису до Хмельницької арт-студії «Куб» старшу онучку, й сама відчула потребу малювати. Згодом брала уроки живопису в київського художника Олега Юрова. І це навчання увінчалося її першою виставкою.
Рік створювала Ірина Жара роботи, які об’єднала під назвою «Тотеми». Як відомо, поняття тотема нерозривно пов’язане з племенем і родом. Суть тотемізму полягає в уявленні нібито кожна родова група людей мала свого предка-тварину або рослину, яка була тотемом для роду і об’єктом культового поклоніння.
– Тотеми — то найвеличніша з таємниць, як і таємниця справжньої жіночності, — каже авторка робіт.
Використовуючи образи тварин, вона підкреслює жіночі чесноти — вроду, кмітливість, розум, ніжність, романтизм, здатність протистояти насиллю… Жіночий образ — як тотем — уособлення всього, що оберігає та захищає…
Художниця сподівається, що роботи, над якими вона так натхненно працювала, спонукатимуть до роздумів і бажання розкрити таємниці прадавнини.
А 23 січня у приміщенні Хмельницького обласного науково-методичного центру культури і мистецтва відбудеться не менш цікава зустріч з нашими подільськими поетами, журналістами, краєзнавцями, волонтерами, музикантами. На вечорі під назвою «Ми є сильні!» відбудеться відверта розмова про українців, єдність духу і підтримку тих, хто боронить країну від окупанта.