В уряді острівної країни замислились над невтішними перспективами.

Науковий радник уряду Великої Британії Патрік Велленс на засіданні комітету зі стратегії нацбезпеки палати лордів зробив песимістичну заяву про те, що навіть після появи вакцини проти COVID-19, вона не зможе повністю зупинити вірус, а тільки знизить темпи поширення. До того ж, на переконання науковця, на справжню розробку та тестування цього медичного препарату потрібно не менше п'яти років.

Як пише Daily Mail, вчений зазначає, що, попри всі екстрені запобіжні заходи, хвороба циркулюватиме і носитиме ендемічний характер (тобто, розповсюдження зберігатиметься локально у різних місцевостях).

«Я думаю, навряд чи ми в результаті отримаємо вакцину, тобто щось, що повністю зупинить інфекцію», – сказав Велленс британським чиновникам, більш того, він взагалі не вірить у те, що медичний препарат, навіть з приблизно необхідними характеристиками, з’явиться до кінця року.  

«Якщо ви подивитеся на історію розробки вакцин у світі, то помітите, що  в середньому на створення такої продукції з нуля потрібно близько десяти років, і ніколи цей процес не займав менше п'ятирічки», – пояснив експерт.