17 листопада з робочим візитом Хмельниччину відвідала команда Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) в Україні на чолі з керівником Бюро Др. Ярно Хабіхтом. Представники ознайомились із роботою регіональної лабораторії Держпродспоживслужби. На базі закладу реалізовують Всесвітній проєкт «Здорові міста». Подібних досліджень в Україні ще не проводили. Його мета – перевірка зразків їжі на транс-жири.

За словами Ярно Хабіхта, для запуску проєкту в Україні команда ВООЗ обирала лабораторії з-поміж різних областей. Звертали увагу на забезпечення необхідною матеріально-технічною базою та професіоналізм працівників. Серед 70 установ переможцями відбору стали дві лабораторії: у Хмельницькому та Києві. Зокрема, хмельницьку лабораторію визнали однією з найбільш спроможних.
«Це величезне досягнення, що після початку повномасштабного вторгнення Україна змогла приєдналась до цього проєкту. Фактично, він покликаний покращити здоров’я населення, завдяки перевірці якості харчових продуктів. Аналізуючи склад продуктів, в тому числі й транс-жири, ми зможемо інформувати населення – як і що обирати. Адже саме через неякісне харчування є великий ризик серцевих та інших неінфекційних захворювань. Ну і звісно, цей проєкт стане важливим кроком на шляху до європейської інтеграції», – зауважив представник ВООЗ.
Для дослідження по Україні зібрано близько 120 різних зразків харчових продуктів. Їх найменування та місця відбору не розголошують. Аналізувати їх будуть за трьома категоріями, а саме: на наявність транс-жирів, солі та калію. Про це розповів національний координатор програм з неінфекційних захворювань Бюро ВООЗ в Україні Андрій Скіпальський.
За словами провідного інженера-хіміка регіональної лабораторії Держпродспоживслужби Андрія Жука, до установи вже надійшли певні зразки продукції. Всі вони – заморожені та перемелені, тож працівники не знають, які саме продукти вони аналізують. Тому серед переліку можуть бути продукти різних категорій — це основна з вимог дослідження, аби результат був об’єктивним.
Дослідження планують закінчити до кінця року. Отримані дані будуть верифіковані до ключового центру дослідження транс-жирних кислот ВООЗ, який розташований у Португалії. Ключовим моментом, як пояснюють фахівці, стане написання та представлення спільного звіту, в тому числі, для проведення інформаційних кампаній.