Із 1 по 7 серпня за ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров’я проводився Міжнародний тиждень грудного вигодовування.

Цього року Тиждень грудного вигодовування присвячений підтримці годуючих грудьми жінок, які працюють. Його гасло «Відкрий годування грудьми: живи та працюй по-новому» фокусує увагу на створенні можливостей для грудного вигодовування шляхом підтримки та зміни життя матерів, котрі працюють. І для досягнення цієї мети треба залучити уряд, систему охорони здоров’я, роботодавців та громадськість. Бо саме вони відіграють ключову роль у зміцненні сімей та створенні і підтримці середовища, сприятливого для грудного вигодовування, у трудовій діяльності після пандемії.
Зокрема й пандемія коронавірусу досить негативно позначилася на жінках дітородного віку — збільшився ризик безробіття та втрати джерела заробітку, виникли проблеми з доступом до допологової і післяпологової допомоги, отриманням необхідної підтримки грудного вигодовування та послуг у сфері охорони здоров’я.
Отож вивчення думок батьків та їхніх потреб допоможе фахівцям краще зрозуміти, як підвищити ефективність захисту їхніх інтересів.
Уже вкотре КНП «Хмельницька обласна дитяча лікарня» приділяє велику увагу й популяризує через різні інформаційні заходи Тиждень підтримки грудного вигодовування. Саме тому спеціалісти розповіли молодим мамам про важливість і користь цього процесу як для них, так і для діток.
«Перше прикладання дитини до грудей повинно відбутися у пологовому залі, — говорить завідувачка відділення постінтенсивного виходжування новонароджених дітей обласної дитячої лікарні Ірина Мандебура. — Це основний поштовх для початку лактації у мами, для покращення післяпологового відновлення її стану. А також дуже корисно для початку розвитку дитини, тобто це на майбутнє, тому що грудне молоко — найдоступніший, найкорисніший і найефективніший метод вигодовування, виходжування новонароджених дітей».
«Грудне вигодовування зміцнює імунітет дитини, — каже лікарка-педіатр Леся Доброгорська. — Дуже важливим є те, що мама з грудним молоком передає імуноглобуліни, тобто білки плазми, що захищають дитину від інфекційних захворювань. Особливо великий плюс, якщо мама вакцинована, тобто захищена, і може передати це дитині. Тому ті дітки, які на грудному вигодовуванні перші шість місяців, дуже рідко хворіють на інфекційні захворювання, зокрема й звичайними застудами».
Те, що грудне вигодовування корисне як для матері, так і для дитини, підтверджує і консультантка з грудного вигодовування Вікторія Потічко. Вона зазначає, що в контексті його користі для здоров’я мами можна говорити й, наприклад, про зниження ризику онкозахворювань молочних залоз при довгому годуванні, тобто понад рік. Також це дуже важливо для емоційного стану мами, бо це його своєрідна підтримка». До того ж вона наголошує, що це суттєво допомагає дитині легше пережити всі коліки. Грудне молоко має в своєму складі такі унікальні компоненти, як лактоферин — цінний білок, який має величезну кількість функцій — і засвоювання заліза, і захист дитини. Його не можна жодним іншим чином синтезувати, окрім грудей мами.
За словами Вікторії, кожна жінка сама вирішує, коли завершувати грудне вигодовування.
— Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує годувати до двох років. Можна і до двох років, і більше за бажанням мами і дитини. Я, як фахівець, завжди підтримую бажання мами, сім’ї. Якщо ж жінка хоче завершити грудне вигодовування, це має бути в першу чергу її воля, готовність дитини. Тож завжди підтримую матерів, які хочуть і в десять місяців завершити, і в півтора року, і в три з половиною. Це все є нормою.
У материнському молоці є всі поживні елементи, які дозволяють малюкові з перших хвилин свого життя розвиватись як фізично, так і психологічно. З грудним молоком дитина отримує не лише тепло матері, а й ті речовини, які стимулюють до правильного розвитку мікрофлори кишківника. І взагалі грудне молоко дуже цінне для дитини.
Ясна річ, що дуже важливо ментально бути готовими до материнства, виношувати дитину в гармонії з собою, в гармонії з оточуючими. Ця дитина має бути бажана. І коли мама дитину виношує із такими думками, з такими мріями, дитина буде здорова.