Протягом 2022 року фахівці Хмельницького обласного центру контролю та профілактики хвороб дослідили 320 кліщів, з них 109 комах були інфіковані бореліями, тобто носіями кліщового бореліозу. Протягом І кварталу 2023 року та за 17 днів квітня мешканці області на дослідження принесли уже 24 кліщі, 11 з них були інфіковані. Відповідні аналізи проводять у лабораторії особливо-небезпечних інфекцій у м. Хмельницькому по вул. Храновського, 12.

Лікарі наголошують: якщо вас вкусив кліщ необхідно якнайшвидше здати його на аналіз до лабораторії. Це допоможе визначити, чи була комаха інфікована, і якщо так — вчасно розпочати лікування. Адже укус інфікованого бореліями кліща може призвести до жахливих наслідків для людського організму:
• серцево-судинна система — важка форма аритмії, швидка стомлюваність;
• нервова система — розсіяний склероз, розвиток слабоумства у дітей, загальне порушення психічних функцій, паралічі периферичних нервів зі спотворенням міміки обличчя;
• опорно-руховий апарат — ревматоїдний артрит, атрофія м’язів, періодичні запалення суглобів (артрити).
Як уберегтися від кліщів:
• Подбайте про відповідне вбрання: закрите взуття й одяг, головний убір.
• Для захисту скористайтеся репелентом — спеціальним засобом (найчастіше у формі аерозолю), що відлякує кліщів. Обов’язково зверніть увагу на тривалість його дії та не забувайте використовувати повторно, якщо буде така потреба.
• На прогулянці тримайтеся ближче до центру стежки та не заходьте в траву.
• Ретельно оглядайте себе та своїх близьких щодвігодини прогулянки. Відчути укус кліща майже неможливо: комаха виділяє анестетичну речовину, що знеболює укус.
• Одразу після повернення додому ще раз огляньте близьких, дітей і себе: найкраще це зробити в білій ванні з добрим освітленням.
• Удома виперіть і попрасуйте одяг та речі, якими користувалися на прогулянці.
• Якщо на природу брали домашнього улюбленця — його також слід оглянути на наявність кліщів.
Кліщ може триматися на тілі людини або тварини до 12 діб. Дорослих кліщів, що присмокталися, найчастіше помічають через 2–3 дні: на місці укусу з’являються припухлість, свербіж, почервоніння, а сам кліщ збільшується в розмірах.
Пам’ятайте алгоритм дій, якщо ви виявили на тілі кліща:
📎не натискайте;
📎не виривайте;
📎не заливайте олією або спиртом;
📎зверніться до травмпункту чи найближчого медичного закладу, де вам допоможуть витягнути кліща і проконсультують щодо подальших дій;
📎якщо поблизу немає лікаря, акуратно викрутіть кліща обертальними рухами пінцетом або через марлю;
📎продезинфікуйте місце укусу;
📎здайте кров на антитіла;
📎за потреби — пройдіть імунотерапію.
Не всі кліщі переносять збудників небезпечних захворювань, однак їхні укуси можуть загрожувати людині близько 150 недугами, найпоширеніші з яких — кліщовий енцефаліт й бореліоз (хвороба Лайма).
Заразитися можна не лише під час кровоссання кліща, а й якщо випадково його розчавити або розчухати місце укусу.
Протягом 3 тижнів після укусу цієї комахи спостерігайте за своїм станом: щоденно вимірюйте температуру тіла, а в разі її підвищення чи почервоніння шкіри навколо місця укусу, що продовжує збільшуватися, — негайно зверніться до лікаря.