ВП «Атомпроектінжиніринг» ДП «НАЕК «Енергоатом» 7 листопада уклав угоду з компанією «Westinghouse Electric Sweden AB» (Швеція) про аналіз варіантів добудови Хмельницької АЕС за 700 тис євро. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До кінця 2024 року мають виконати аналіз варіантів завершення будівництва енергоблоків №3 та №4 Хмельницької АЕС із застосуванням досвіду компанії «Westinghouse» у галузі реакторних технологій. Мова про перший етап, що передбачає оцінку варіантів закупівлі комплектного реактора, включаючи корпус реактора, верхній блок реактора і опорне/упорне кільце корпусу реактора, а також попередню оцінку відповідних будівельних конструкцій.
Цей перший етап стосується енергоблоку №3. «Westinghouse» має проаналізувати наявні звіти про поточний стан реакторної будівлі та проектні креслення будівельних конструкцій шахти реактора реакторного відділення. Також вона детально обстежить відповідні зони реакторної будівлі для оцінки поточного стану та обсягу виконаних будівельно-монтажних робіт і оцінить можливість реалізації двох потенційних стратегій закупівлі. Варіантом «А» є отримання реакторної установки В-466Б, яка зберігається на майданчику АЕС «Белене» (Болгарія), а варіантом «Б» – отримання реактора В-320 від компанії «Skoda JS» (Чехія).
Компанія «Westinghouse Electric Sweden AB» є швецькою філією американської компанії «Westinghouse Electric Company». Нагадаємо, у 2017 році «Westinghouse Electric Company» збанкрутіла, а в 2018 році японська «Toshiba» продала її за $4,6 млрд компанії «Brookfield Business Partners», яка є дочірнім підприємством канадської інвестиційної корпорації «Brookfield». Торік інша «дочка» «Brookfield Renewable Partners» та канадська корпорація «Cameco» оголосили, що придбали «Westinghouse Electric Company» у «Brookfield Business Partners» в рамках угоди на $7,9 млрд, включаючи борг. Відтоді «Brookfield Renewable Partners» і його інституційні партнери володіють 51% акцій, а «Cameco» – рештою 49%.