В приміщенні Хмельницької торгово-промислової палати відбулося урочисте засідання, присвячене двадцятиліттю громадської організації «Асоціація Хмельницьких ринків».

Відомий на всю Україну ринок на Львівському давно став не тільки осередком зайнятості працездатного населення, а й неформальним бюджетоутворювальним підприємством у Хмельницькому. Протягом часу стихійна торгівля в обласному центрі набувала все більш цивілізованих форм, торгові ряди прагнуть наблизитися за якістю надання послуг до міських бутіків, залишаючи при цьому ціни на товари на демократичному рівні.
Тому й не дивно, що у підприємців виникла потреба об’єднатися в організацію для представлення та захисту своїх законних економічних і соціальних прав та інтересів.
І 27 серпня 2003 року створено громадське об’єднання «Асоціація Хмельницьких ринків», котре, крім вищеозначеного, надає практичну і методичну допомогу в розвитку торговельно-технологічного процесу, координує дії в торговельному обслуговуванні споживачів.

Усі питання вирішуються на загальних представницьких зборах, а обрані керівники та заступники працюють на громадських засадах. Організація об’єднує 32 ринки, торгові ряди, торговельні майданчики (переважна більшість з яких розташовані на Львівському шосе та на вулиці Геологів). Сьогодні, в умовах воєнного стану, свою діяльність тут здійснюють майже чотирнадцять тисяч ФОПів, а з листопада 2022 до неї доєднався і міжрегіональний суботній ринок у Шепетівці, де працюють сімсот п’ятдесят підприємців, найманих працівників з різних куточків Хмельниччини і навіть із інших областей. Тож тепер організація набула статусу регіональної, а завдяки її багаторічній діяльності усі можливі непорозуміння між її членами та владою вирішуються шляхом переговорів, тому в Хмельницькому не спостерігається зростання рівня соціальної напруги серед працюючих ФОПів.
Увесь цей час асоціація, спочатку під керівництвом Валерія Таратасюка, а зараз очолювана Анатолієм Гуменюком, спрямовує свою роботу на традиційну співпрацю з народними депутатами, які представляють Хмельниччину у Верховній Раді, депутатськими фракціями та профільними комітетами ВРУ в частині покращення законодавчої бази в нашій країні щодо захисту прав та інтересів підприємців, котрі власними силами створили свої робочі місця і забезпечують населення краю доступними товарами та наповнюють податками державний бюджет. Аби безперестанно перебувати в цьому процесі, голова асоціації, її виконавчий директор, один з її членів працюють на громадських засадах помічниками-консультантами народних депутатів.
Протягом тривалого періоду діяльності асоціація представляла свої інтереси в раді підприємців при Кабінеті Міністрів України, в Спілці промисловців і підприємців України, в Експертній раді УСПП в питаннях малого підприємництва, входила до експертної групи з питань розвитку малого та середнього бізнесу при Комітеті ВРУ з питань економічної, регуляторної політики і підприємництва, була представлена у Громадській раді при Комітеті ВРУ з питань податкової та митної політики, входила до робочих груп з питань діяльності ринків та податкової і митної політики ради підприємців при КМУ, входить до Громадської ради при Головному управлінні ДПС України в Хмельницькій області. ГО «Асоціація Хмельницьких ринків» була членом робочої групи при Мінекономіки України з питань розвитку малого та середнього підприємництва в Україні. І як продовження роботи щодо представлення інтересів підприємців, традиційно підтримуються контакти з народними депутатами Миколою Стефанчуком, Сергієм Мандзієм та Сергієм Лабазюком.
Із часу свого заснування громадська організація активно працює над удосконаленням та покращенням правової бази щодо діяльності мікро та малого підприємництва, ініціює та подає на розгляд окремим депутатам, парламентським фракціям та групам свої пропозиції з удосконалення профільних законопроєктів.
Діяльність громадської організації спрямована на розвиток інфраструктури ринків, покращення протипожежної безпеки, сприяння правоохоронцям у їхній роботі щодо забезпечення правопорядку на торговельних об’єктах. Крім того, в її полі зору і люди, які, здійснюючи торгівлю, намагаються вести підприємницьку діяльність, не сплачуючи податки, а переважна частина від цих надходжень нині спрямовується на оборону. Асоціація, в разі потреби сприяє таким особам в легалізації своєї діяльності.
З початку війни багато підприємців стали в стрій до лав ЗСУ, інші почали надавати матеріальну допомогу в тилу, зокрема, як зазначив директор ринку ТСК «Оптовик» та депутат Хмельницької міської ради Олександр Василишин, у приміщеннях територіальної оборони міста Хмельницького зробили ремонт і разом із військовими частинами, які базуються в обласному центрі, або вже перебувають на передовій, наші оборонці отримують харчові продукти, білизну, засоби гігієни інше, що збирають люди на базарах як допомогу. Постійно надається допомога медичним установам, де проходять реабілітацію та лікування наші поранені, це і Скаржинецькій лікарні, і Хмельницькій районній лікарні. Минулого грудня спільно з народним депутатом Миколою Стефанчуком взяли участь у доставці потужних дизельгенераторів у лікувальні заклади області. Закуплено дрони та прилади нічного бачення, в травні поточного року придбали військовий позашляховик для спецпідрозділу Хмельницького районного управління Національної поліції, а ще військовим передали автомобіль підвищеної прохідності УАЗ, і така діяльність не припиняється.
В серпні до підприємців звернувся колектив Кузьмінського ліцею, приміщення якого постраждало від ударів ворожих ракет, члени асоціації передали навчальній установі необхідну кількість штор, тюлі, інші речі, потреба в яких була викладена у зверненні.
А скільки люди, котрі торгують на хмельницьких базарах, передали допомоги на фронт особисто, без зайвої реклами – не порахує вже ніхто. Бо спільне лихо об’єднало нині українців, як ніколи згуртувало хмельничан.
Звертаючись до присутніх на урочистому засіданні, заступниця голови ГО «Асоціація Хмельницьких ринків» Євгенія Гарматюк наголосила, що члени асоціації, як справжнє підприємство тилу, тримають стрій і завжди підставляють плече Збройним силам України, медичним та навчальним закладам. Від імені «Асоціації Хмельницьких ринків» Євгенія Анатоліївна передала подяки народним депутатам, представникам обласної військової адміністрації, обласної та Хмельницької міської ради, Державної податкової служби, Національної поліції, Державної служби з надзвичайних ситуацій, президенту Хмельницької торгово-промислової палати. Добрим словом вона згадала й Миколу Приступу, бо саме за його безпосередньої підтримки в той час, коли він був міським головою створено громадську організацію «Асоціація Хмельницьких ринків», яка продовжує піклуватися про підприємців, усіляко підтримуючи обороноздатність нашої держави.