У п’ятницю, 3 травня 2024 року, у Городку відбувся перший випуск Школи капеланського служіння для священників та Курсу підготовки служителів парафіяльного душпастирства в умовах війни, що призначений для сестер монахинь та мирянок.

Школа капеланського служіння – це проєкт, який реалізовується на базі Інституту богословських наук Непорочної Діви Марії під проводом єпископа Павла Гончарука, який відповідає за військове душпастирство при Конференції єпископів України.

Школа капеланського служіння покликана дати певну базу знань, які допоможуть нести допомогу не лише військовим, але також їхнім родинам і тим, хто втратив своїх близьких на війні. В наш час особливо гострою є потреба духовної та психологічної допомоги широкому колу людей, до яких належать насамперед вищезгадані особи.   

Навчання для капеланів тривало від осені 2022 року до травня 2024 року (10 модулів по 4 дні), а для жіночої групи – від осені 2023 року до травня 2024 року (5 модулів по 4 дні). У курсі для жіночої групи брали участь сестри монахині з різних згромаджень та мирянки, які, відповідно до специфіки свого служіння та діяльності, можуть використати здобуті знання для підтримки ветеранів, членів їхніх родин та постраждалих від війни.

Під кінець останнього модулю, який відбувся минулого тижня, 29 священників та 16 монахинь і мирянок, отримали сертифікати про завершення курсу. Він включав теоретичні та практичні заняття з тактичної медицини, психології, теології, історії України, міжнародного гуманітарного права та ін. Передбачається, що випускники матимуть можливість подальшої участі у різноманітних пропозиціях Школи капеланського служіння для підвищення кваліфікації відповідно до потреб та виду служіння.

За словами єпископа Павла Гончарука, вже є певна кількість осіб, яка бажає розпочати навчання у Школі капеланського служіння. Тож організатори, враховуючи досвід та відгуки випускників, планують подальші кроки у реалізації проєкту.