Сімнадцять років тому письменник Броніслав Грищук, голова благодійного фонду «Закон та справедливість» Віталій Олуйко, громадський активіст Денис Монастирський заснували громадську відзнаку для наших земляків, які роблять вагомий внесок у популяризацію української мови й літератури, активно займаються краєзнавчою діяльністю, дбають про утвердження національних цінностей і виховання патріотичної молоді. Щороку, в День пам’яток історії та культури, засновники премії «Скарби землі Болохівської» відкривають, популяризують імена, варті гідного звучання.

І навіть попри війну організатори не відмовилися від проведення заходу. «Сьогодні громадська відзнака «Скарби землі Болохівської» має особливе значення, — наголосив Віталій Олуйко. — Бо, підтримуючи українське слово, українську історію, культуру, ми зміцнюємо фундамент української ідентичності, національного характеру, державної сили». Воїн-захисник особисто бачив, як намагається ворог знищувати історичну спадщину українців, як лютує він, коли чує українську мову. Спалені вщент бібліотеки, школи, знищені музеї, архіви — росіяни роблять усе, щоб перетворити українців у покірних рабів, виривати з корінням усе те, що живить наш непоборний дух. Тож і сама «Болохівська» відзнака — це важлива підтримка національних цінностей.
Цьогорічними лауреатами громадської премії «Скарби землі Болохівської» стали четверо подолян. За вагомий внесок у популяризацію української літератури відзначено Броніслава Грищука — видатного подільського письменника. Його документальний нарис «Граф Мархоцький і Миньковецька держава» — це унікальна робота, яка відкрила сучасникам Миньковецьку державу і спонукала інших дослідників глибше вивчати історію тієї давньої доби. Броніслав Антонович автор більше як 20 книг, які видані значними тиражами, дев’ятьма мовами світу. За сценаріями Броніслава Грищука зняли художній фільм, спектаклі. Його творчість суттєво наповнила літературні скарби Хмельниччини.
За вагомий внесок у розвиток історичного краєзнавства, збереження культурної пам’яті в сучасній Україні відзначено Петра Слободянюка — кандидата історичних наук, заслуженого працівника культури України, почесного краєзнавця України, професора Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії. Свого часу Петро Слободянюк очолював Хмельницьке обласне управління культури, був директором Державного архіву Хмельницької області. Він — автор понад 30 наукових монографій та книг, понад 150 науково-публіцистичних статей, автор та режисер 200 театралізованих вистав та концертів. А його праця в шести томах «Місцеве самоврядування Хмельниччини: нариси історії територіальних громад» стала однією з найпомітніших за останній час.
У номінації «Меценат Хмельниччини» відзначено Валерія Яглінського. Упродовж 33 років талановитий керівник успішно очолює Деражнянський молочний завод, нагороджений орденом «За визначні досягнення», має звання «Заслужений працівник промисловості України», визнаний кращим роботодавцем України. У важкі часи війни колектив заводу постійно надає фінансову та матеріальну допомогу ЗСУ, госпіталям, переселенцям і, крім того, підтримує різні національні проєкти.
За дитячу книгу «Подорож Україною та чарівний дракон» відзначено Андрія Максимчука, військовослужбовця 95 десантно-штурмової бригади ЗСУ, офіцера-розвідника із позивним Бетмен. Дитячий письменник пише під псевдонімом Макс ван Форсайд.
Андрій родом з села Чотирбоки Шепетівського району. Після школи вступив до Національної академії Національної гвардії України в Харкові. 24 лютого 2022 року своїх двох синів відвіз із Києва на Хмельниччину, а сам добровольцем записався до війська.
«Книгу «Подорож Україною...» я розпочав писати, коли наші військові звільнили Чорнобиль. А завершив уже в зоні бойових дій на Ізюмському напрямку, в окопі та бліндажі», — розповідає автор.
Ще до війни Андрій пообіцяв молодшому сину написати книгу і свого слова дотримав — за сім місяців війни зумів її видати. Ця книга розповідає про реальні історичні місця України, постаті та магію слова. Кошти від продажу йдуть на підтримку бойового підрозділу, в якому служить Андрій. І премію «Скарби землі Болохівської» він також спрямує на потреби воїнів.
Андрій каже, що хоче видати «Подорож Україною...» двома іноземними мовами та створити серію книг за цими мотивами. Розповів також і про своє знайомство з Віталієм Олуйком, яке відбулося на фронті. Він додав, що вражений «Книгою про війну», яку написав Віталій Олуйко після повернення з фронту.
Всі учасники заходу тепло відгукнулися про цю зустріч, висловили побажання, щоб наступна відбулася у мирній країні. Тим паче, що в кожного з них стільки цікавих задумів, які прагнуть реалізувати в рідному краї, у мирному житті.