Кожного дня Україна зазнає потужних ударів з боку агресора артилерією, мінометами, реактивними системами залпового вогню, а від дронів, балістичних та крилатих ракет страждають навіть найвіддаленіші райони нашої держави. Попри ефективну роботу протиповітряної оборони сьогодні не почуваються у безпеці мешканці жодного села, міста, працівники промислових чи сільськогосподарських підприємств. Але щодня першими на допомогу людям у біді приходять бійці Державної служби з надзвичайних ситуацій.

У переддень Дня рятувальника наших мужніх ДСНСівців привітали зі святом представники обласної влади та міста Хмельницького.
Звертаючись до присутніх із вітальним словом, перший заступник начальника ОВА Сергій Тюрін зазначив: «Ваша зброя дуже надійна — це ваш високий професіоналізм, рішучість, сміливість, готовність прийти на допомогу, ризикуючи життям. Ви цілодобово знаходитеся у постійній бойовій готовності, рішуче налаштовані до боротьби з непроханим лихом, приходите на допомогу в найважчі хвилини».
І це дійсно так. Бо тільки з початку 2023 року хмельницькі надзвичайники  здійснили близько 16000 виїздів, врятували 107 життів:  на пожежах 25 людей, 22 — на воді, 39 — під час ДТП, 21 — за інших обставин. Крім того, ліквідували 837 пожеж,  а піротехніки знищили  понад 27000  боєприпасів часів минулих війн та сучасної війни, що були виявлені на території Хмельниччини. Наші сапери продовжують працювати на звільнених територіях Харківщини, Херсонщини, Донеччини, де знищили  понад 2000 вибухонебезпечних предметів, обстежили понад сто сорок п’ять гектарів землі і цій роботі не видно кінця.

«В героїчний час незламної боротьби українського народу проти рашистських окупантів рятувальники підрозділів Державної служби надзвичайних ситуацій знаходяться на передовій. Ціною свого життя і здоров’я ви ліквідовуєте наслідки обстрілів, першими кидаєтесь у полум’я, щоб рятувати людей. Тож бажаю усім Божого захисту, віри, незламності, Перемоги та миру», — сказав Сергій Тюрін, звертаючись до учасників урочистого заходу.
На жаль, від початку збройної агресії ворога ДСНС втратила 80 працівників, 287 — поранені, п’ятеро знаходяться в полоні, один вважається зниклим безвісти. Ворог прицільно атакує рятувальників, нищить техніку. Двох рятувальників втратила і Хмельниччина — Владислава Дворака та Сергія Севрука. Вони одними з перших прибули на ліквідацію наслідків влучання російського шахеда в один із об’єктів на території Хмельницького. Їхні серця перестали битися після повторного удару. Ще четверо хмельницьких надзвичайників — поранені.
Аби протистояти агресії, в поточному році матеріально-технічна база Хмельницького гарнізону поповнилась на 29 одиниць пожежної та спеціальної техніки. Підтримують на Хмельниччині і родини пожежників, сертифікати на службове житло отримали сім сімей. Крім того, цьогоріч відомчими нагородами ДСНС відзначено 25 рятувальників, шістьох — державними, на жаль, дві з них — посмертно.
Сергій Тюрін вручив колективу рятувальників Хмельниччини сертифікат на безпілотний літальний апарат з тепловізором (DJI MATRICE 300 RTK) та відзначив кращих вогнеборців Почесними грамотами ОВА.
Голова обласної ради Віолета Лабазюк вручила Подяки кращим працівникам Головного управління ДСНС в області за сумлінне виконання службових обов’язків, вірність присязі, самовіддане служіння українському народові, вагомі професійні досягнення, активну громадянську позицію та з нагоди Дня рятівника. Крім того, Віолета Олександрівна разом з керівництвом обласної військової адміністрації, Хмельницької міської ради та ГУ ДСНС в області вручили рятувальникам ключі від службових квартир та сертифікатів на чотири плаваючі мотопомпи.
Міський голова Олександр Симчишин подарував необхідну техніку для роботи — професійний підводний дрон і квадрокоптер. Також він оголосив про те, що Владислав Дворак і Сергій Севрук рішенням найближчої сесії стануть Почесними громадянами міста Хмельницького.